{:sq}Ajrit ngarkesave rënie për tetë muaj

{:sq}

Kërkesa për ajër të mallrave bie për tetë muaj rresht, sipas një raporti nga International air transport Association (IATA). Në qershor 2019, global të qarkullimit ra nga 4.8% në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Sipas Shoqatës, arsyeja kryesore për rënien ishte një tregti lufta mes SHBA dhe Kina, të cilat në qershor ndërkombëtare ajrore e ngarkesave ndërmjet rajonin e Azi-Paqësorit dhe Amerika e Veriut ka rënë për 5%. Pasojat ekonomike të konfrontimit me përvojë nga të gjitha rajonet, përveç Afrikës.

“Transportimi tregjet janë reduktuar. Askush nuk fiton një tregti të luftës,” — tha kreu i IATA Alexander de Juniac. Shoqata tha se shenja të rikuperim të parë në muajt e fundit në disa rajone, me sa duket, ishte e parakohshme, sepse qershor rënie të prekur të gjitha tregjet kryesore.

Më i madhi rënie në kërkesë për ajër të mallrave të regjistruara në qershor në tregjet kryesore. Rajonin e Azi-Paqësorit, e cila është 35% të global të qarkullimit, të humbur 5.4 për qind. Më shumë gjasa, qarkullimi rënë në Lindjen e mesme — 7%. Arsyeja për këtë rënie të ishte e varësisë së transportit nga Azia dhe SHBA-ja. Ajror të mallrave në Amerikën e Veriut shënuar rënie prej 4.6%, në Amerikën latine — 1%.

E rajonit të europës humbur 3.6% të xhiros. Qetë nga ulja e ngarkesave të tregut këtu, siç vuri në dukje nga IATA, i ndërmjetësuar nga vëllime të mëdha të ngarkesave. Në Rusi vëllimin e ngarkesës në qershor 2019 ra shumë më të dukshëm se në Evropë si një e tërë, 6.1%.

Kërkesa për transport vazhdon të rritet vetëm në Afrikë — për të katërtin muaj rresht. Në qershor, rritja ishte 3.8%. Rritja në vend të kapaciteteve në rajon ka arritur 16,6%, dhe përforcimi i tregtisë dhe i investimeve i marrëdhënieve me Azinë ka çuar në rritjen e vëllimeve të trafikut ajror mes qarqeve nga 12%. Por ky rajon është i ndarë në totalin e botës së ajrit ngarkesave është vetëm 1.7%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *