{:sq}Leonardo Helikopterë do të fitojë 100% të aksioneve të kompanisë Zvicerane Kopter

{:sq}

Prodhuesi Italian Leonardo Helikopterë do të fitojë 100% të aksioneve të kompanisë Zvicerane Kopter (i njohur më parë si Marenco Swisshelicopter), e angazhuar në zhvillimin e një të lehtë SH09 të vetme-motor helikopter. Mbyllja e transaksionit, e cila u përmbyll me investimet e kompanisë Lynwood (lidhur, sipas RBC, ruse sipërmarrës Alexander Mamut), pritet në tremujorin e parë të vitit 2020.

Sipas marrëveshjes, Leonardo Lynwood Helikopterë do të paguani një sasi të caktuar $ 185 milionë euro. dhe duke filluar nga viti 2022 do të keni për të bërë pagesat shtesë në shumën e përcaktuar duke marrë parasysh treguesit e aktivitetit të fituar kompania (earnout).

Fillestar helikopter

Marenco Swisshelicopter u themelua në vitin 2007, përfaqësuesit e kompanisë Marenco Ltd. dhe një ekip të inxhinierëve, pilotët dhe aviaexperts. Kompania zhvillon re lehtë SH09 të vetme-motor helikopter. Financimin e projektit nga viti 2009 e bëra nga kompania e Lynwood.

Në vitin 2016 si CEO i vertoletostroenie u shkarkua një nga themeluesit e saj Martin Gjë (emri Marenco zbritur nga Martin Inxhinieri dhe të Konsulencës), dhe ai mori postin e ish-Zëvendës-Presidenti i Airbus Helikopterë Andreas Lowenstein. Në fillim të vitin 2018, kompania mori një emër të ri — Kopter.

E SH09 helikopter është e pajisur me një turbinë me gaz motorin Honeywell HTS900 nga dhe është e pozicionuar në klasën e makinave të peshojnë deri në 2.5 ton Është një makinë me një të gjitha-përbëra 5-teh kryesore rotor dhe 10 teh bisht rotor në annular channel.

Puna në SH09 është prapa orar fillimisht ishte planifikuar që helikopteri do të jetë i certifikuar në vitin 2015, por që afati i fundit ka qenë vazhdimisht e shtynte. Në vitin 2018, si ajo e raportuar publikimit FlightGlobal, Kopter filloi në kërkim për investitorët privatë të gatshëm për të investuar 150 milionë franga Zvicerane (9.6 miliardë rubla). Fondet ishin të jetë i certifikuar dhe të fillojnë prodhimin SH09. Para programit është kaluar tashmë 270 milionë franga Zvicerane (17.3 miliardë rubla).

Ajo u ndërtua tre prototip SH09, i fundit i të cilit — PS3 është duke kaluar testet e fluturimit. Në makinë, janë bërë ndryshime në formë të modifikuar të paraqitur në ekspozitë Heli-Expo 2020 në Anaheim (Kaliforni, SHBA). Atje, në ekspozitë, 28 janar ishte njoftuar për blerjen e prodhuesit të Leonardo kompani Kopter.

Të përfshira në forcat e armatosura përmirësime përfshijnë modifikuar duke pasur dhe bisht vida, të optimizuar sistemin e karburantit, duke lejuar që të ketë një të mëdha taksi dhe një vend shtesë (në mënyrë që kapaciteti i helikopteri arriti në 8 pasagjerëve vende dhe një vend për pilot), etj.

Ndryshimet e bëra në makinë prodhuesi pret të marrë si bazë kur për ndërtimin e një para-prodhimit prototip — PS4, të cilit Kuvendi i kosovës është planifikuar për mesin e vitit 2020 do të jetë Edhe një të dytë para-prodhimit helikopter PS5, të cilat së bashku me PS4 do të jetë e përfshirë në certifikimin e fluturimit të testeve.

Certifikimi i aeroplanit në EASA është planifikuar për në vitin 2020, Agregate e portofolit të aplikacioneve për SH09 si të korrikut të vitit 2019 i të cilëve ka 170 urdhrave dhe qëllimi për përvetësimin e Zvicrës helikopterë.

Një tjetër Italian linjë

Në fytyrën e Leonardo Helikopterë të kompanisë Kopter mund të marrin shtesë, të inxhinierisë dhe ndihmë financiare në zhvillimin e një helikopteri. Nga ana tjetër, prodhuesi Italian do të merrni një projekt të ri në linjë produktesh, që është në klasë të vetme-motor të mjeteve ajrore civile sot përfshin vetëm AW119Kx (brezi i ri i helikopterëve në bazën e A. 119 Koala, e zhvilluar në vitet ‘ 90).

Siç thuhet në Leonardo Helikopterë, përvetësimin e Kopter do të zëvendësojë kompani italiane e planifikuara të investimeve që synojnë zhvillimin e re të vetme-motor helikopter. Ai Kopter do të veprojë si një e veçantë juridik dhe kompetencës qendra e punës në bashkërendim me Leonardo.

“Ne jemi të kënaqur për të mirëpritur këtë kompani inovatore si një pjesë integrale e botës helikopter të biznesit. Është krejtësisht e plotëson tonë të tanishme të portofolit të produkteve duke shtuar një premtuese helikopter, të cilat do të përfitojnë nga tonë industrial, know-how, shërbime dhe përvojë të trajnimit, si dhe komerciale network”, — komentoi në marrëveshje me Drejtorin menaxhues të Helikopterë, Leonardo Gian Piero Cutillo.

Marina Greenberg, CEO e Lynwood, tha: “Kompania Lynwood është shumë krenar që e kam mbështetur fuqishëm zhvillimin e Kopter dhe një SH09 për 10 vitet e fundit. Tani është koha për të Leonardo për të marr në posedim, sepse ata janë të përsosur për Kopter në këtë fazë të zhvillimit.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *